Sundom

Södersundin tuulimylly

kvarnvinter.jpgSödersundin tuulimylly rakennettiin 1800-luvun alussa, aikana jolloin Söderfjärden vielä oli suurelta osin veden peitossa. Myllyn sisältä löytyy kaiverrus 1809, jota pidetään myllyn rakennusvuotena. Isak Jakobsson Schöring (1759-1833) rakennutti tämän komean myllyn. Perimätiedon mukaan merimies Skata Johan toimi myllyn suunnittelijana ja rakennusmestarina.
Kerrotaan, että Johan toimi laivalla kirvesmiehenä monta vuotta ja olisi purjehtinut aina Hollantiin asti.
Södersundin tuulimyllyn esikuva on ilmeisesti Hollannista. Tämä kulmikkaanmuotoinen tuulimylly on jokseenkin ainutlaatuinen Suomessa.
Myllyä käytettiin jauhatukseen ja päreiden tekemiseen noin sadan vuoden ajan. Käyttö lopetettiin ja siivetkin irtosivat 1910-luvulla.

Mylly seisoi ilman siipiä aina vuoteen 1991, jolloin myllyn nykyinen omistaja Sundom bygdeförening asensi myllyyn uudet siivet. Yli kaksi vuosisataa on kulunut siitä kun tuuli ensimmäisen kerran puhalsi myllyn siivet, akselit, rattaat ja kivet liikkeelle. Nykyään Södersundin tuulimylly on ainutlaatuinen muistomerkki vanhasta talonpoikais-kulttuurista ja käsityötaidosta. Katto uudistettiin vuonna 2003. Kaksisataa vuotis juhla pidettiin kesällä 2009 siipien alla. Myllyn sisätiloihin pääsee tutustumaan ottamalla yhteyttä Sundom bygdeföreningeniin.

Tuulimylly Söderfjärdenin laidalla

Ota yhteyttä

info@sundom.fi
- jos haluat liittyä jäseneksi Sundomin kotiseutuyhdistykseen/Sundom bygdeförening
- jos haluat esittää kysymyksiä yhdistyksestä