Sundoms historia
För över 520 miljoner år sedan krasch-landade en stor meteorit på jordklotet och bildade en jättekrater som sen fylldes med avlagringar. Platsen är idag känd som Söderfjärden och den ligger delvis inom Sundom by.
Spår av de första människorna i området har hittats uppe på Öjberget, bl.a. en stenmejlsel, kvarts- och sandstensavslag, kokstenar samt brända ben. Denna säsongboplats på 46 m över havet har genom kol-14 analys daterats till slutet av stenåldern för ca 4000 år sedan. Öjberget var då en liten ö långt ute i västerhavet, ca 30 km från närmaste fastlandsstrand. Mera om stenåldersfynd på Öjberget, klicka här.
För mer än 2000 år sedan då de högst belägna delarna av den blivande byn stack upp som öar i det yttersta havsbandet kom fiskande och sälfångande människorna till platsen. Spår av denna säsong-bosättning finns på en höjd invid Västersvägen i Sundom. Här har en hyddbotten undersökts vid arkelogiska utgrävningar och åldern har fastställts av kol ur en eldstad. Hyddbotten, klicka här.
De första bofasta innevånarna tog sannolikt området i besittning på 1200- eller 1300-talet, då byn fick namnet Murmursund. Under århundraden gav havet och jorden levebröd åt inbyggarna i Murmursund, motsvarande dagens Översundom och på Kålsö, motsvarande dagens Yttersundom. Från slutet av 1500-talet börjar byanamnet Sundom användas.
Fiskar- och småbrukarbyns historia kan man bl.a. bekanta sig med på Sundom hembygds-museum, i Södersunds väderkvarn, i skärgården t.ex. Högbådans eller Storsandens historiska fiskelägen och Sundom bygdeförenings båthus vid Västeröver. Om milstolpar i byns historia finns mera att läsa i Sundoms historia i tre delar och i bygdeföreningens årspublikation Murmursunds allehanda.
Kontakta oss
info@sundom.fi- om du vill bli medlem i Sundom bygdeförening
- om du har frågor gällande föreningen